Voľne dostupný pomocník pre systémy Windows zametie stopy po našej činnosti, no je nápomocný aj pri práci s registrami.

CCleaner patrí medzi najkvalitnejšie bezplatné nástroje, ktoré môžeme využiť pri čistení systémov Windows alebo ďalších úlohách. Sám pritom nezaberá na disku veľa priestoru. Po rozbalení si pre seba ukrojí asi 7 MB.

Stačí jedno tlačidlo

Dalo by sa argumentovať, že podobné programy ani nie sú potrebné. Zamiesť stopy po našej činnosti, či už ide o vymazanie histórie prehliadania, dočasných odkladacích súborov či vysypanie obsahu koša, sa dá vykonať „manuálne“ v jednotlivých programoch, resp. v samotnom Windows. To je pravda, no podobné programy akým je aj CCleaner, prinášajú zásadnú prednosť: združujú mazanie citlivých stôp na jednom mieste a celý proces odstraňovania našej histórie urýchľujú a automatizujú. V podstate stačí kliknúť na jedno tlačidlo.

CCleaner nie je nový produkt, no neustále sa vyvíja. Dôkazom je i používateľské prostredie, v ktorom sa zvyknú čas-odčasu aktualizovať ikonky, resp. jeho celkový vzhľad. Základná úloha programu sa však nemení. Hneď prvé tlačidlo „Cleaner“ dáva na známosť, že čistenie je jeho prioritou. Program s príchodom nových verzií rozširuje a vylepšuje kompatibilitu s Windows aj jednotlivými aplikáciami, po ktorých „upratuje“. Samozrejmosťou je dlhšiu dobu plná podpora Windows 7, nedávno pribudla plná kompatibilita s Internet Explorerom 9, Firefoxom 4 aj Windows 7 SP1, vylepšuje sa rozpoznávanie a čistenie mnohých podporovaných produktov.

Ak prejdeme do sekcie čistenia, k dispozícii máme na pravej strane dvojicu kariet a plochu zobrazujúcu priebeh činnosti programu. Samostatne sa program zameriava na čistenie Windows, resp. jeho súčastí (Internet Explorer, Prieskumník, kôš, obsah systémovej schránky, vyrovnávacia pamäť zmenšených náhľadov a iné) a tiež príslušných aplikácií, ktoré máme nainštalované v systéme a sú programom rozpoznané.

Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázkuPred čistením môžeme nechať spustiť analýzu, ktorá „preklepne“ náš systém a ponúkne detailné informácie o položkách (súboroch), ktoré by mohli byť vymazané. Dozvieme sa tiež, koľko priestoru na disku tým môžeme uvoľniť. Samotný proces čistenia systému spúšťame cez tlačidlo „Vyčistiť“. Ak máme „košatú“ adresárovú štruktúru a veľa rôznych zložiek a súborov, celá analýza a čistenie môže trvať i niekoľko minúť. Čistič sa zameriava predovšetkým na dočasné odkladacie súbory, cookies, históriu, rôzne súbory záznamov (logy) a podobne.

Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázkuK čisteniu obsahu pevného disku sa pridáva upratovanie v registroch Windows – k tomuto účelu slúži druhá sekcia Registre. Čistič registrov sa snaží vyriešiť problémy ako napríklad neplatné cesty k aplikáciám, zdieľaným knižniciam, „preklepnúť“ môžeme nepoužívané prípony súborov, inštalátory, usporiadanie menu Štart či zvuky.
Po vyhľadaní a zobrazení problémov si môžeme vybrať, ktoré problémy sa budú opravovať. Keďže dochádza k zmenám v registroch, môže sa zísť záloha, ktorú program automaticky ponúka pri oprave problémov.
Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázkuTreťou sekciou v poradí sú Nástroje. Nájdeme tu kvarteto položiek. Prvou je „Odinštalácia“. Ponúka mierne rozšírené možnosti odinštalácie vybraných programov zo systému Windows, prípadne odstránenie inštalátora samotného. Uvedená možnosť sa nám zíde najmä vtedy, ak bol program nesprávne odstránený zo systému (najčastejšie len vymazaním jeho zložky), no viaceré ďalšie súbory ostali. Spravidla vrátane inštalátora. Výhodou je, že zoznam neponúka len názov aplikácie, ale aj vydavateľa, dátum inštalácie, veľkosť programu a jeho verziu. V okne nechýba vyhľadávanie; zoznam nainštalovaných programov sa dá ukladať do podoby textového súboru.
Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázkuDruhá podsekcia Po štarte umožní spravovať štartovanie Windows – ktoré programy sa spúšťajú spoločne so štartom systému. Nie všetky z nich sú pri štarte potrebné. Položky môžeme i mazať, no skôr odporúčame ich zakázanie – v prípade potreby sa k nimi vieme vrátiť a ľahko ich znovu povoliť.
Treťou podsekciou je Obnova systému. Umožní spravovať všetky body obnovenia Windows. Obnovy sa dajú odoberať až na najaktuálnejšiu, ktorá absentuje z bezpečnostných dôvodov. Poslednou podsekciou je Vyčistenie zväzkov, kde môžeme vyčistiť voľné miesto na zväzkoch (jednotkách, pevných diskoch).
Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku
Z menu Nástroje, ďalšie položky
Poslednou sekciou sú Možnosti, čiže nastavenia programu. Prostredníctvom nich napríklad vyberáme jazyk prostredia (nechýba slovenčina už v základnom balení), povolenie automatických aktualizácií programu, jeho spúšťania spoločne so štartom Windows. Vybrať si tiež môžeme priečinky (adresáre) či položky registrov, ktoré CCleaner odíde pri čistení. Program sa dá ukončiť po skončení čistenia, môže byť minimalizovaný do lišty úloh a povoliť môžeme aj úlohy v Jumplistoch programu v systéme Windows 7. Všetky nastavenia sa dajú obnoviť na predvolené.
Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku Kliknite pre zobrazenie väčšieho obrázku
Z nastavení programu a Jumplist
Oplatí sa vyskúšať
Programu ako takému sme sa venovali dávnejšie v samostatnom článku a tiež býva spomínaný v Softvérových kútikoch. S príchodom nových verzií dostávame do rúk stále sa zlepšujúci produkt. Na vývoji sa aktívne pracuje, čo považujeme za výhodu. Podobne ako je výhodou prehľadné používateľské prostredie a slovenská lokalizácia v základom balení.
CCleaner sa ponúka ako freeware pre systémy Windows 2000 a vyšší. Prítomná je 32-bitová i natívna 64-bitová verzia, ktorá sa dodáva v balíku ako samostatný spustiteľný súbor.
Autor/Výrobca
Piriform Ltd
Systém a veľkosť balíka
Windows 2000 a vyšší; 3 MB
Distribúcia
Freeware
Kontakt
www.piriform.com/ccleaner
Download
Download stránka

Jedna odpoveď »

  1. velmi sa mi lubi vas program

Pridaj komentár